Kakao puter se dobija od zrna kakaoa, što znači da je veganski i posan. Najčešće se koristi za pravljenje čokolade, ali se može koristiti u ishrani umesto običnog putera i veoma je zdrav.
Kakao puter je hranljiviji od običnog putera
Izvor je vitamina E, K i omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Možete ga koristiti kao posnu zamenu za običan puter u dezertima i kolačima. Pošto ima blago čokoladni ukus, može da se koristi kao preliv za slatki tost, palačnike i vafle. Ako volite kafu sa šlagom, kakao puter može da vam posluži umesto posnog šlaga. I konačno, može se koristiti u nezi kože, kad se nanese spolja.
Što se tiče povoljnih efekata kakao putera na zdravlje, evo šta kažu istraživanja
Zdrav je za kožu
Kakao puter je standardni sastojak mnogih kozmetičkih krema. Ima antiupalno delovanje, tako da blagotvorno deluje kad se nanese na upaljenu kožu u slučaju ekcema, osipa i drugih vrsta upala. Takođe, kakao puter je dobar za kožu zbog vlažećeg efekta, tako da povoljno deluje na suvu i nadraženu kožu. Pored toga, bogatstvo antioksidansima pomaže da se održi mlađi izgled kože.
Ublažava ranice u ustima. Kakao puter je efikasan prirodni lek za ranice u ustima. Ublažava simptome ranica na ustima i usnama, koje mogu da budu prilično bolne.
Podstiče imunitet i energiju
Razna istraživanja ukazuju da polifenoli koje sadrži kakao puter povoljno deluju na imunitet i nivo energije. U jednom proučavanju, istraživači su uporedili efekat čokolade bogate polifenolima (sa dosta kakao putera) sa tzv. izo-kalorijskom čokoladom, sitomašnom polifenolima, na osobe koje su patile od sindroma hroničnog umoda. Dok su ispitanici konzumirali čokoladu bogatu kakao puterom, njihovi simptomi su se poboljšalli. Nakon što su prešli na izo-kalorijsku čokoladu, narednih osam nedelja, simptomi su im se pogoršali. Na osnovu toga su istraživači zaključili da kakao puter može da pomogne uravnotežavanju hormona neurotransmitera koji su povezani sa sindromom hroničnog umora. Istovremeno, kakao puter podstiče imuni sistem.
Zdrav je za srce
Kakao puter sadrži polifenone komponente, koje deluju antiupalno i smanjuju upalne markere povezane sa arterosklerozom. Ova biljna masnoća čak pomaže u metabolisanju drugih masti i da je, kao i kakao od kojeg se dobija, povezana sa povoljnim uticajem na srce i krvne sudove.
Izvori:
- www.zdravahrana.com
- www.foodsforbetterhealth.com
- www.thespruceeats.com
- www.herbaldynamicsbeauty.com