Kokosov šećer - Nutritivne vrednost
Kokosov šećer je prirodan šećer organskog porekla i predstavlja bogat izvor vitamina i minerala. Sadrži dvostruko više gvožđa, četiri puta više magnezijuma i deset puta više cinka od smeđeg šećera. Takođe, kokosov šećer je bogat izvor vitamina, posebno B1, B2, B3 i B6. Pored navedenih nutritivnih vrednosti, benefit korišćenja kokosovog šećera se ogleda i u niskom glikemijskom indeksu (GI35), što je veoma bitno za normalno lučenje insulina iz pankreasa. Na osnovu laboratorijskih analiza utvrđeno je da je kokosov šećer bogat izvor kalijuma, cinka, gvožđa, nijacina, magnezijuma i drugih minerala. Predstavlja prirodni izvor dvanaest (12) bitnih kompleksa vitamina B, vitamina C i ima neutralni pH. Čak ima i 1,3% proteina. Usled svega pomenutog, hranljiva vrednost kokosovog šećera je mnogo veća u odnosu na sve druge šećere.
Kokosov šećer - Sastav
Kokosov šećer se dobija prikupljanjem soka iz cveta kokosove palme (Coco Nucifera). Sok se termički obrađuje i isparavanjem viška vode dolazi se do kokosovog šećera. Kokosov šećer se dobija ne rafinisanjem i bez aditiva. Ovo je jedinstvena tradicija stanovnika Indonezije, koje je poznato po proizvodnji najkvalitetnijeg kokosovog šećera u svetu.
Kokosov šećer - Struktura
Osnovna struktura kokosovog šećera čini 82% saharoze, praćeno glukozom i fruktozom (svaka 3-9%), koji se sastoje od dugog lanca saharida, takođe poznatih kao „složeni ugljeni hidrati“. Za poređenje, rafinisani šećer trske je hemijski čist kristalni šećer napravljen od 100% koncentracije saharoze, sastavljen od kratkih saharida zvanih „jednostavni ugljeni hidrati“ sa visokim glikemijskim indeksom, što štetno utiče na digestivni trakt. Testovi koje je sproveo Institut za istraživanje hrane i ishrane (FNRI, studija iz 2007.), otkrila su da kokosov šećer ima prirodno nizak glikemijski indeks (GI 35), u poređenju s većinom drugih komercijalnih šećera, kao što su beli rafinisani šećer sa GI 68, med sa GI 60 ili grožđani šećer sa GI 100.
Kakav je ukus kokosovog šećera
Kokosov šećer nema ukus kokosa, već je sličan braon šećeru i ima prirodnu slast smeđeg šećera s blagim osećajem ukusa karamela i meke kremaste teksture koja se topi u ustima. Istovremeno, ima dovoljnu slatkost da zameni beli šećer u odnosu 1:1.
Kokosov šećer - Prednosti korišćenja u odnosu na druge šećere
Sveže isceđen kokosov nektar ili sok prirodno obiluje makro i mikroelementima koji sadrže minerale i vitamine: kalijum, magnezijum, cink, gvožđe, kao i dvanaest (12) od suštinskog značaja vitamina kompleksa B i aminokiselina. Zahvaljujući termičkoj preradi, kokosov šećer zadržava hranljive sastojke čak i ako se kasnije koristi u pripremi kolača ili zaslađivanju toplih napitaka. Kokosov šećer sadrži složene ugljene hidrate koji obezbeđuju sporo oslobađanje šećera u krvotok, čime se dobija efekat trajne energije bez uspona i padova, za razliku od tipičnih šećera i zaslađivača koji se nalaze na tržištu.
Kokosov šećer - Primena
Kokosov šećer se može koristiti svakodnevno, kao potpuna zamena za bilo koji šećer. U odnosu na standardni beli ili žuti šećer, odnos primene je 1:1. Pri kuvanju, topi se na veoma niskoj temperaturi, tako da se može koristiti kao odlična zamena za sve postojeće šećere koji se nalaze na tržištu, bilo da se radi o pripremi hrane, dodacima u ishrani ili poslasticama. Kokosov šećer ima 5000 godina dugu tradiciju korišćenja, ali na prostorima Evrope, tek od nedavno je počeo da dobija značajnu ulogu u zdravoj ishrani.
Kokosov šećer - Zdravstveni efekti
- Vitamin B3 (Niacin) doprinosi:
- Normalnoj psihološkoj funkciji
- Održavanju normalnog energetskog metabolizma
- Normalnoj funkciji nervnog sistema
- Održavanju normalne kože
- Održavanju normalne sluzokože (mucous membrane)
- Smanjenju umora i iscrpljenost
- Kalijum doprinosi:
- Održavanju normalnog krvnog pritiska
- Normalnoj funkciji mišića
- Normalnom funkcionisanju nervnog sistema
- Kalcijum doprinosi:
- Normalnoj funkciji mišića
- Normalnoj neurotransmisiji (prenos nervnih impulsa)
- Normalnoj funkciji enzima za varenje
- Potreban je za održavanje normalnih kostiju
- Potreban je za održavanje normalnih zuba
- Ima ulogu u procesu deobe i diferencijacije ćelija
- Normalnom održavanju energetskog metabolizma
- Normalnom zgrušavanju krvi
- Hrom doprinosi:
- Održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi
- Normalnom metabolizmu makronutrijenata
- Gvožđe doprinosi:
- Smanjenju umora i iscrpljenosti
- Normalnoj funkciji imunog sistema
- Normalnoj kognitivnoj funkciji
- Normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina
- Normalnom transportu kiseonika u telu
- Fosfor doprinosi:
- Potreban je za rast kostiju, funkciju bubrega
- Magnezijum:
- Neophodan je za pravilnu aktivnost srca, hranjenje mišića, smanjenje stresa
- Cink doprinosi:
- Razvoju moždanih ćelija i zdravlju kože
Napomena: Kokosov šećer nije lek i treba ga konzumirati shodno mišljenju stručnog zdravstvenog lica.