Fonio je stara vrsta žitarice koja se gaji u Africi i koja je dugo bila zanemarena, ali se sada ponovo vraća kao trend u zdravoj ishrani zapadnog sveta. Ima blag i prijatan ukus, lako se priprema, a svakako se može uklopiti u gotovo svaki sistem zdrave ishrane.
Uvođenje fonia u jelovnik ne samo da može uneti prijatnu promenu u vašu ishranu, već može doprineti i opštem zdravlju, zato što fonio donosi sledeće nutritivne dobrobiti.
Fonio je integralna žitarica
Integralne žitarice, za razliku od rafinisanih, zadržavaju svoj spoljašnji sloj, koji se sastoji od mekinja i klice. One imaju daleko više nutrijenata od rafinisanih žitarica, a posebno znatno više biljnih vlakana, koja su suštinski važna ne samo za rad creva, već i za čitav metabolizam ljudskog organizma. U medicini se smatra da je ishrana integralnim žitaricama značajan doprinos prevenciji oboljenja kardiovaskularnog sistema.
Fonio sadrži gotovo sve B-vitamine
Vitamini B-grupe izuzetno su važni za nas, pomažu organizmu da pristupi energiji koja se nalazi u hrani, pomažu delovanje enzima i nose nutrijente i kiseonik kroz krvotok. Posebno su važni za trudnice i razvoj ploda. Fonio sadrži većinu vitamina B-grupe, izuzev vitamina B12.
Fonio je bogat proteinima
Stare žitarice, poput fonia, posebno su bogate visokokvalitetnim biljnim proteinima. Ovo je važno naročito za vegetarijance i vegane. Žitarice poput fonia (ali i semenke i mahunarke poput pasulja, i proizvoda od soje, poput tofua i tempeha) svakako su daleko bolja opcija za unos dovoljno proteina nego komercijalni biljni proteinski šejkovi, za kojima neki posežu.
Fonio prirodno ne sadrži gluten
Fonio prirodno ne sadrži gluten, pa je pogodan za ishranu onih koji izbegavaju gluten, a nisu raspoloženi da svakog dana jedu samo beli pirinač i krompir. (Međutim, tokom branja, skladištenja i transporta može doći do kontaminacija malim količinama glutena, pa oboleli od celijakije koji su osetljivi i na gluten u tragovima, moraju da potraže isključivo namirnica koje su specijalno proizvedene i imaju etiketu "bez glutena").
Fonio ima nizak glikemijski indeks
Zahvaljujući značajnom sadržaju proteina i biljnih vlakana, fonio neće dovesti do brzog skoka šećera u krvi, pa je to dobro za one koji nastoje da održe stabilan nivo glukoze u krvi.
Fonio hrani dobre bakterije
Pošto sadrži veliku količinu biljnih vlakana i drugih hranljivih materija, fonio predstavlja hranu za dobre crevne bakterije, koje doprinose radu imunog sistema, ali i dobrom funkcionisanju mozga i mentalnom zdravlju.
Izvor:
www.webmed.com