Lako se pravi, a egzotični začini mu daju fenomenalan ukus. Potrebno je: 1 i 1/2 šolja speltinog brašna, 1 kašičica cimeta, 1 kašišica mlevenog muskatnog oraščeta, 1 kašičica đumbira u prahu, 1 kašičica mlevenog kumina, prstohvat mlevenog karanfilića, prstohvat ljute aleve paprike, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1 šolja omekšalog putera, 2 šolje kokosovog šećera, 1 jaje, 1 kašičica ekstrakta vanile, 3 šolje griza od ovsa (ovsene kaše).
Priprema
Zagrejte rernu na 190°C. Pomešajte brašno, šećer, začine, sodu bikarbonu, ovsenu kašu i so. Mikserom umutite puter i vanilu. Dodajte puteru suve sastojke i sve dobro izmešatje. Na kraju dodajte jaje i ponovo izmešajte. Oblikujte kekse po želji, pa ih poređajte na peki papirom obložen pleh. Pecite 8-10 minuta, dok ne dobiju zlatnožutu boju.