Ovaj orijentalni recept je prilično ljutkast, ali veoma ukusan.
Potrebno je
Za fonio kuglice, potrebno je:
- 1 šolja žitarice fonio,
- 2,5 šolja vode,
- ½ šolje ovsenih pahuljica,
- ½ luka, seckanog na kockice,
- čen belog luka,
- ¼ kašičice soli,
- 2 kašičice kamina,
- 1 kašičica tucana ljute paprike,
- 1 kašilice slatke aleve paprike,
- 1 kašičica korijandera,
- ½ kašičice grčkog semena,
- ¼ kašičice cimeta,
- 2 kašike pasiranog paradajza.
Za sos od kokosa i kikirikija, potrebno je:
- 1 kašika maslinovog ulja,
- 1 luk, iseckan na kockice,
- 2 čena belog luka, sitno iseckana,
- 1 kašika rendanog svežeg đumbira,
- 1 šargarepa, setkana na tanke kolutove,
- ½ crvene slatke paprike, seckane na kockice,
- 3 dl kokosovog mleka,
- 1/3 šolje kikiriki putera,
- ¼ šolje pečenog kikirikija,
- ½ šolje vode, kašika pasiranog paradajza,
- 1 kašika kokosovog šećera,
- ½ kašike ljute aleve paprike,
- ¼ kašičice soli
Priprema
Fonio kuglice
Zagrejte kašiku maslinovog ulja u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dospite fonio i pržite minut-dva, često mešajući. Dodajte vodu i so i zagrejte dok ne proključa. Smanjite vatru da se krčka i krčkajte 7-8 minuta, dok se fonio ne skuva i sva tečnost ne nestane.
Prebacite kuvani fonio u činiju procesora za hranu. Dodajte ovas, luk, beli luk, začine i paradajz pastu. Meljite 20-30 sekundi, čisteći ivice, dok se sve dobro ne sjedini i ne postane dovoljno lepljivo da mogu da se formiraju kuglice.
Od po 3 kašike nastale mase, rukama formirajte kuglice. Prebacite kuglice u veliki tiganj postavljen peki papirom i ostavite po strani (trebalo bi da dobijete oko 12 kuglica).
Zagrejte kašiku ulja u drugom tiganju. Kad se dobro zagreje, dodajte kuglice, i protresite tiganj da se kuglice dobro uvaljaju u ulje. Pržite oko 5 minuta, stalno mešajući, dok kuglice ne dobiju zlatnobraon boju sa svake strane. Skinite sa vatre i ostavite po strani.
Kokos-kikiriki sos
Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte luk, beli luk i rendani đumbir. Dinstajte 1 minut. Dodajte šargarepu i crvenu papriku i dinstajte još 5-8 minuta, odnosno dok šargarepe ne omekšaju.
Uspite kokosovo mleko, kikiriki puter, vodu, paradajz pastu, kokosov šećer, ljutu alevu papriku i so. Dobro promešajte da se sve sjedini (ukoliko hoćete ređi sos, umesto ½ šolje vode dodajte ¾ šolje). Krčkajte još 3-5 minuta.
Uspite fonio kuglice u sos i promešajte da se dobro uvaljaju u sos. Krčkajte još 3 minuta. Pospite kikirikijem, tucanom alevom paprikom i svežim peršunom. Poslužite toplo, sa zelenom salatom.