Istraživači su otkrili nove činjenice koje potvrđuju da je umerena konzumacija kafe povezana sa manjim rizikom od raznih bolesti, uključujući i dijabetes i srčana oboljenja.
Glavna poruka epidemiološkog istraživanja Harvardove škole javnog zdravlja, koje je povezalo konzumaciju kafe sa stopom obolevanja od raznih bolesti, glasi: redovna konzumacija kafe, najviše do tri šoljice dnevno, povezano je sa manjim rizikom od ukupne smrtnosti i smrtnosti od nekoliko specifičnih uzroka, uključujući dijabetes, srčane bolesti, i što je zaista neobično, samoubistvo – izjavio je profesor nutricionizma i epidemiologije Frenk Hu, jedan od autora ovog proučavanja.
Istraživanje je bilo zaista obimno, uključilo je preko 200.000 lekara i medicinskih sestara, čije su prehrambene navike praćene tokom 20 godina. Tokom te dve decenije, procenat smrtnosti bio je manji među onima koji su pili kafu nego među onima koji nisu. Kada su iz spiska onih koji piju kafu isključeni pušači, rezultati su bili još bolji. Procentualno gledano, šanse nepušača koji piju kafu da žive duže bile su 8 do 15% veće u odnosu na one koji ne piju kafu. “Ovo je dobra vest za kafopije, pošto su dokazi o koristima snažni. Pijenje kafe može biti dobro za opšte zdravlje”, zaključio je profesor Hu.
Nova i zanimljiva stvar koju je utvrdilo ovo istraživanje je da i kafa koja sadrži kofein i ona bez kofeina ima veoma sličan, ako ne i identičan efekat.
Ipak, ima jedna loša vest za pušače: ni umerena redovna konzumacija kafe ne uspeva da poništi štetne efekte pušenja, obelodanilo je istraživanje objavljeno u časopisu Circulation.
Izvor: zdravahrana.com