Kada pomislite kako je potrebno da počnete da vodite zdraviji život, jedete organsku hranu, vodite računa o težini, holesterolu, da unosite vitamine, sigurni smo da kokosov šećer nije prva namirnica koja vam pada na pamet kao jedan od predstavnika zdravog života. Što je velika greška. Kokosov šećer se već hiljadama godina koristi u južnoj i jugoistočnoj Aziji kao zaslađivač a trenutno je u žiži interesovanja u svetu (gde će po svemu sudeći dugo ostati), među poznavaocima organske, zdrave hrane. I ima odlične razloge zašto je to tako.
Organski nerafinisani kokosov šećer
koji za Vas uvozi Superfood d.o.o. je u suštini zdravija alternativa zaslađivača za svakodnevnu upotrebu. Ako već ne možete da potpuno izbegnete korišćenje šećera, znajte dovoljno da izaberete onaj šećer koji vam neće otežavati brigu o sveukupnom zdravlju organizma.
Kokosov šećer
nastaje dehidracijom nektara kokosovog cveta, sve dok u posudi ne ostanu sitni kristali. Zahvaljujući niskoj temperaturi pod kojom se odvija ovaj proces, kokosov šećer zadržava pun sadržaj enzima, minerala i vitamina koji su neophodni za svakodnevno funkcionisanje organizma a ukus dobija blagu aromu karamele. Pogotovo su bitne hranljive materije koje mogu imati dosta manje dramatičan uticaj na nivo šećera u krvi u odnosu na druge vrste šećera, iz razloga što kokosov šećer zadovoljava kriterijume niskog glikemijskog indeksa.
Glikemijski indeks
nam pokazuje koliko brzo određena namirnica podiže nivo šećera u krvi. Kokosov šećer ima GI 35, dok regularan šećer ima glikemijski indeks između 60 i 75. Za razliku od kokosovog šećera, hrana koja je visoko na lestvici glikemijskog indeksa vrlo brzo povećava nivo šećera u krvi što izaziva povećano lučenje insulina a rezultat je pad glukoze u krvi i pojačana potreba za bilo čim slatkim. Što opet ponovo podiže nivo glukoze, zatim nivo insulina itd. To može uzrokovati ozbiljne negativne posledice za dijabetičare i nije preporučljivo ni za zdravije osobe.
Hranljive materije
Kokosov šećer sadrži određene količine vitamina C, kalijuma, fosfora, magnezijuma, mangana, hroma, kalcijuma, cinka, gvožđa, bakra, dvanaest vitamina kompleksa B1, B2, B3, B6 a bogat je i aminokiselinama. Takođe, obezbeđuje I male količine fitonutrienata poput polifenola, flavonoida i antocijana.
Redovnim unosom nevedih hranljivih materija možete doprineti generalnom smanjenju iscrpljenosti, normalnoj funkciji imunog sistema, krvnog pritiska, nervnog sistema, mišića a pomaže i da održite zdrave kosti, zube i glukozu u krvi.
Kokosove palme, ne samo što proizvode kokosov cvet iz koga se dobija zdrava alternativa u vidu kokosovog šećera, već su i prijatelji okoline jer regenerišu oštećeno tlo a potrebno im je duplo manje vode za rast i razvoj od šećerne trske.
Da izvedemo zaključak: ako ste već primorani da koristite šećer u svakodnevnoj upotrebi, bilo da pijete slatku kafu ili uživate u slatkim kiflicama a svakako vodite računa čime se hranite, sa Superfood organskim nerafinisanim kokosovim šećerom ste pokrili kompletan spektar od brige o zdravlju do slatke hedonije kulinarstva. Jednom kada osetite prednosti korišćenja kokosovog šećera, sigurni smo da će postati neizostavni deo vaše kuhinje.