Kokosov šećer je prirodni šećer dobijen od cvetova kokosovog drveća. Zdraviji je zaslađivač i ima niz prednosti u odnosu na standardni beli šećer, a evo koje.
Jedini način na koji se kokosov šećer prerađuje je grejanje cvetnog sirupa kokosa, tako da ne sadrži ni aditive, ni izbeljivače ni bilo koje druge hemikalije. Evo nekoliko razloga koji govore u prilog korišćenja kokosovog šećera i nekoliko koji mu daju prednost u odnosu na beli šećer.
Prefinjen ukus
Kokosov šećer je sličan je po boji i ukusu smeđem šećeru. Ali, kokosov šećer ima primesu ukusa karamele, tako da je još finiji.
Jednostavan za upotrebu
Koristi se kao zamena i za beli šećer i za smeđi šećer u odnosu 1:1, tako da ne morate da razmišljate i preračunavate količine u raznim receptima:) Naprosto, upotrebite ga kao zdraviju zamenu svuda gde ste dosad koristili beli šećer!
Niži glikemijski indeks
Prema rezultatima ispitivanja obavljenih na Filipinima, u Japanu i Australiji, kokosov šećer ima glikemijski indeks (GI) od 35 do 54. Poređenja radi, rafinisani beli šećer, muskovado i melase imaju glikemijski indeks od 60 do 100. Drugi zaslađivači prefinjenijeg ukusa, kao što su javorov sirup i med imaju glikemijski indeks oko 70. To znači da je kokosov šećer pogodniji za one koji nastoje da regulišu nivo šećera u krvi.
Ne sadrži fruktozu
Možda vam izgleda čudno što se ovo navodi kao prednost. Mada se fruktoza ranije dosta preporučivala zbog nižeg glikemijskog indeksa, nova istraživanja su pokazala da rafinisana fruktoza nije dobra za stalnu upotrebu i da doprinosi metaboličkom sindromu (gojaznost, povišeni trigliceridi i dijabetes).
Sadrži brojne vitamine
Kokosov šećer ima čak 12 vitamina B grupe – uključujući B1, B2, B3, B6, B7 (vitamin H), piridoksal (oblik B6). Posebno je bogat vitaminom inozitolom (vitamin B8), koji je neophodan za rad nerava, metabolizam holesterola i preraspodelu masti u telu.
Sadrži minerale
Za razliku od rafinisanog šećera, koji ne sadrži nikakve vitamine i minerale, kokosov šećer sadrži kalcijum, magnezijum, kalijum, cink, gvožđe, bakar, mangan, fosfor i bor. Svi oni igraju važnu ulogu i procesima koji se odvijaju u ljudskom telu.
Sadrži aminokiseline
Kokosov šećer sadrži 16 od 20 aminokiselina. Posebno je bogat glutaminskom kiselinom, od koje nastaju glutamin, treonin, aspartinska kiseline i serin. Glutamin je veoma važan za telesni metabolizam.
Čuva okolinu
Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) izvestila je da je kokosov šećer u pogledu održive proizvodnje zaslađivač broj 1 u svetu!
Organski kokosov šećer po veoma povoljnoj ceni možete naručiti onlajn na ovom linku
Izvor: zdravahrana.com