Kokosov organski šećer je prirodna zamena za beli rafinisani šećer. Sve češće se koristi u zdravijoj ishrani, može se sresti u mnogim kuhinjama a polako ulazi i u zdravije orijentisane restorane i kafiće. Za razliku od belog šećera, koji se dobija uglavnom od šećerne repe, organski kokosov šećer se dobija iz nektara cveta kokosa. Ovaj prirodni zaslađivač sadrži veliki broj hranjivih sastojaka, dok beli šećer ne sadrži nikakve nutritivne vrednosti. Osim toga, kokosov organski šećer ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuje brzi skok šećera u krvi kao što to čini beli šećer.
Kokosov organski šećer ima mnogo prednosti u odnosu na beli rafinisani šećer. Na primer, kokosov organski šećer sadrži određenu količinu vitamina i minerala, kao što su gvožđe, cink, kalcijum i kalijum. Takođe, kokosov organski šećer sadrži inulin, vrstu vlakana koja pomaže u održavanju zdravog probavnog trakta.
Zaista je lako koristiti kokosov organski šećer u kuhinji, kao zamenu za obični beli šećer. Može se koristiti u gotovo svim tortama, kolačima i desertima. Ovde vam predlažemo jedan jednostavan i ukusan recept za braoni u kome se koristi kokosov organski šećer.
Potrebni sastojci:
- 1 šolja bademovog brašna
- 1/2 šolje kokosovog organskog šećera
- 1/2 šolje kakao praha
- 1/2 šolje kokosovog ulja
- 2 jaja
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
Uputstvo za pripremu:
- Zagrejte rernu na 180°C.
- U posudi pomešajte bademovo brašno, kokosov organski šećer, kakao prah i so.
- Dodajte kokosovo ulje i mešajte dok se ne sjedini.
- Dodajte jaja i vanilin ekstrakt i dobro promešajte.
- Dodajte prašak za pecivo i ponovo dobro promešajte.
- Sipajte smesu u pleh i pecite oko 20-25 minuta, dok se ne uhvati korica.
- Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi pre sečenja.
Ovaj ukusan brownie recept će sigurno zadovoljiti vaše slatke želje, a istovremeno ćete uživati u koristima kokosovog organskog šećera.