Ako se pitate da li postoji neka veganska zamena pomoću koje se može napraviti omlet ili kajgana, ili bolje rečeno nešto što podseća na to, odgovor je potvrdan. (Piše: Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista)
Lan ili čia semenke kao zamenu za jaja u receptima za kolače sam već mnogo puta koristila i uverila se da sasvim dobro funkcioniše. Verujem da i vi imate pozitivno iskustvo.
Ove semenke ipak ne mogu biti zamena za jaja u slučaju da hoćete da napravite omlet ili kajganu. Bilo mi je interesantno kada sam u jednom receptu za kolače gde se umesto jaja koristi ova zamena, naišla na napomenu da se ona ne može koristiti za prženje. Ne znam kome bi palo na pamet da prži ovu sluzavu smesu od semenki, ali možda ima i takvih. Neki možda bukvalno shvataju stvari pa misle ako je to već zamena za jaja, zašto onda ne bi napravili sebi i lep omlet za doručak. Ako je neko isprobao ovaj eksperiment onda se i uverio da od tog posla nema ništa.
Dakle, semenke kao zamena za jaja se mogu koristiti samo u receptima za kolače, ili na primer prilikom pravljenja vegeterijanskih burgera i pljeskavica. Ako se pitate da li postoji neka zamena pomoću koje se može napraviti omlet ili kajgana, ili bolje rečeno nešto što podseća na to, odgovor je potvrdan. Sa tofu sirom se može napraviti fina "kajgana" ali ne i omlet. Ovaj recept sam već odavno isprobala, ali recept za omlet mi je nedostajao. Nedavno sam ga otkrila i potpuno sam se oduševila. Ne samo da izgleda kao onaj pravi već ima i sličan ukus! Ako iz nekog razloga ne jedete jaja isprobajte ovu vegansku verziju omleta.
Veganski omlet
6 kašika brašna od nauta
voda
praziluk, masline, suvi paradajz, suva paprika...
himalajska so i biber po ukusu
maslinovo ulje za podmazivanje posude
kurkuma navrh kašičice
Pomešajte brašno i začine pa postepeno dodajte vodu dok ne dobijete gustu smesu, malo gušću nego za obične palačinke. Na kraju dodajte sitno seckan praziluk ili nešto drugo po želji. Ja sam isekla malo praziluka i jedan sušeni paradajz. U blago podmazan tiganj (najbolje teflonski) sipajte smesu i izravnajte špatulom ili kašikom. Pecite sa obe strane dok ne porumeni.
Tri kašike brašna su zamena za otprilike jedno jaje. Ako nemate nautovo brašno možete ga napraviti tako što ćete samleti pečenu leblebiju. U ovom slučaju dobije se brašno koje ima znatno jači ukus, što se meni nije dopalo. Iako volim da grickam pečenu leblebiju u ovoj varijanti njen ukus je previše dominantan i pokriva ukus ostalih sastojaka. Zato je bolje da kupite nautovo brašno koje možete pronaći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.
Jaja volim i koristim ih u ishrani, ali ponekad baš prija i ova varijanta.
Izvor: zdravahrana.com