Ovde govorimo o Superfood sirovom smeđem organskom šećeru od plavog agave kaktusa. Izdvaja se postepeno i označava kao "sirov", zato što temperatura u procesu izdvajanja ne prelazi 42°C.
Superfood agave šećer je u stvari dehidrirani oblik agave sirupa. Dobija se sušenjem agave sirupa, pri čemu se uklanja sva vlaga. Upotrebljen je poseban proces da se uduva vazduh u agave šećer kako bi promenio teksturu od praha u granuliranu. Tako šećer ostaje sirov, ima veoma lep ukus, a granulozna struktura sprečava slepljivanje.
Agave šećer spada u niskoglikemijske namirnice, može se reći da upotreba agave šećera kao zaslađivača takođe doprinosi i da se izbegnu nagli skokovi šećera u krvi.
Konkretno, agave šećer ima znatno niži glikemijski indeks od belog šećera: glikemijski indeks agave šećera se procenjuje na 17, dok je glikemijski indeks kuhinjskog šećera, ili sukroze, 68, što je izrazito velika razlika. U medicini se već namirnice sa glikemijskim indeksom ispod 55 nazivaju "niskoglikemijskim", dok je agave šećer daleko ispod toga. Takođe, takozvano glikemijsko opterećenje 2 kašičice agave sirupa je 9,6 što ga svrstava u namirnice niskog glikemijskog opterećenja. Glikemijsko opterećenje je još jedan važan parametar za one koji nastoje da regulišu šećer u krvi - za njih su preporučljve namirnice niskog glikemijskog opterećenje. Za agave šećer nemamo tačne podatke o glikemijskom opterećenju, ali je verovatno da spada u sličnu kategoriju namirnica niskog glikemijskog opterećenja, kao i agave sirup od kojeg se i dobija.
Agave šećer se dobija od plavog kaktusa agave, biljke koja raste u ekološki čistim predelima i nije joj potrebno nikakvo prskanje. Ne sadrži ništa od hemikalija koje se koriste u gajenju svih konvencionalnih poljoprivrednih kultura, uključujući i šećernu repu, od koje se dobija prehrambeni šećer. Takođe, nije naodmet napomenuti da agave šećer u procesu prerade zadržava i određene minimalne količine natrijuma, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, uz prethodnu konsultaciju sa svojim lekarom, mogu ga koristiti i dijabetičari, ali i svi koji nastoje da nivo šećera u krvi drže pod kontrolom. Odličan je za sve vrste kolača i peciva i može da zameni šećer u svim receptima.