Najbolje su u smislu hranljive vrednosti i uticaja na metabolizam, i mogu vam pomoći da se u hladnijem periodu godine hranite veoma kvalitetno, a da se pritom ne ugojite (što se često dešava u ovom periodu).
Svi znamo da nas čeka period obilnih obroka. A i da nije tako, pred zimu i zimi se po pravilu jede teža i kaloričnija hrana. Ipak, pravilnim izborom namirnica postići ćete i da unosite dovoljno energije i hranljivih sastojaka, a da istovremeno to bude uravnotežena ishrana koja ne opterećuje metabolizam.
Prokelj
Ovo je izuzetno niskokalorična namirnica, pritom znatno bogatija hranljivim i ekovitim sastojcima od trenutno modernog brokolija. Obiluje biljnim vlaknima, antioksidansima i nekim značajnim vitaminima (poput vitamina K). Ako niste probali, probajte da ispečete glavice prokelja i servirate ih prelivene sa malo maslinovog ulja, blago posoljene.
Batat
Ova korenasta namirnica koja podseća na krompir obiluje biljnim vlaknima. Veoma je sit, tako da reguliše apetit, a doprinosi i regulaciji nivoa šećera u krvi. Svakako će vam pomoći da održite poželjnu telesnu težinu.
Karfiol
Karfiol je niskokaloričan, bogat biljnim vlaknima, a sadrži i omega 3 masne kiseline. Pohovani karfiol preliven nekim zdravim sosom odlično je zimsko jelo.
Bundeva
Sve bundeve su niskokalorične a zdrave: bogate antioksidansima, beta karotinom, luteinom i zeaksantinom, i veoma site. Mogu se spremiti na mnogo raznih načina: bundeva pečena u rerni sa medom (slatka varijanta), kari od bundeve (ljuto-slana varijanta), čorba od bundeve… Na ovom sajtu možete naći veliki broj zdravih recepata u kojima se koristi bundeva.
Bundevino seme
Ako već kupite bundevu da spremite neki obrok, svakako ispecite i semenke koje pritom sakupite. Bundevino seme je zaista domaća superhrana: bogato proteinima, omega 3 masnim kiselinama i triptofanom, dobro je za prostatu, smanjenje stresa i zdrav san.
Nar
Ekstremno zdrava voćka, puna minerala, vitamina, biljnih vlakana i antioksidanasa koji imaju jako antikancerogeno delovanje. Doprinosi regulaciji metabolizma masti, pa je preporučljiv za održavanje poželjne telesne težine.
Javorov sirup
Možete da ga koristite kao zaslađivač umesto šećera, jer je zdraviji. Na primer, bogat je magnezijumom - mineralom koji nedostaje mnogima, kao i drugim mineralima. Ne izaziva nadimanje i probleme sa varenjem.
Cimet
Ovaj mirišljavi začin izuzetan je za jesen - slaže se sa svim čajevima, pa ga čak možete dodati i u kafu ili limunadu. Doprinosi sagorevanju masnoća i regulaciji holesterola, a dokazano je da doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi, što je odlično za uravnotežen apetit i sprečavanja stvaranja masnih naslaga.
Izvor: zdravahrana.com