„Da li može neko da mi napravi poređenje lan - čia seme? Imam utisak da su sličnih svojstava, a postoji razlika u ceni“. Ovo pitanje je pre petnaestak dana postavila jedna gospođa kao komentar na tekst o omega tri masnim kiselinama. Dala sam kratak odgovor ali pošto je pitanje vrlo interesantno smatram da zaslužuje opširnije objašnjenje koje će vam, verujem, biti od koristi, posebno ako razmišljate na sličan način.
I sama se često pitam zašto su nam te egzotične biljke neobičnih naziva postale toliko privlačne? Iskreno verujem da lekovitu moć imaju i one biljke koje rastu na području na kojem živimo. Čini mi se da smo pomalo zaboravili na ogromno bogatstvo biljaka koje raste na našem podneblju. Kvalitetne su koliko i ove egzotične, ali eto, nijedna od njih nema etiketu superhrane.
Hajde da uporedimo ove dve interesantne semenke - lan i čia (chia). Navešću zdravstvene dobrobiti koje se pripisuju čija semenkama i uporediti sa lanom.
1. Sadrže omega 3 masne kiseline. Tačno. Ali ove masne kiseline se nalaze i u lanenom semenu, čak u nešto većoj količini. Mala prednost čia semenki u odnosu na lan je što se ne moraju mleti da bi organizam iskoristio ove masne kiseline. Mlevenje ne bi trebalo da predstavlja veći problem, a ako baš ne možete da meljete, kupite samleven.
Sadržaj MASTI na 100 g semena:
Čia seme
Ukupne masti 31 g mononezasićene 2,1 g polinezasićene 23,3
omega 3 17, 5 g
omega 6 5,7 g
Lan
Ukupne masti 42 g mononezasićene 7,5 g polinezasićene 28,7 g
omega 3 22,8 g
omega 6 5,9 g
2. Poboljšavaju probavu. Tačno. Ali isto to rade i lanene semenke. Oba semena imaju veliku količinu dijetetskih vlakana te otuda i ovo svojstvo. Istina, čia seme ima nešto veću količinu vlakana, ali to ne umanjuje vrednost lana. Dugogodišnja tradicija upotrebe lana u ovu svrhu potvrđuje njegovo dejstvo. Mnogi su se rešili opstipacije na jednostavan način baš zahvaljujući lanenom semenu.
VLAKNA 100g
Čia seme 38 g
Lan 27g
3. Regulišu nivo šećera. Tačno, baš kao i laneno seme i opet zahvaljujući vlaknima koja usporavaju apsorpciju i stabilizuju nivo šećera. Sadrže više vlakana, ali dosta ih sadrži i lan.
4. Dobre su za zdravlje kostiju i zuba jer sadrže velike količine kalcijuma i magnezijuma.
KALCIJUM i MAGNEZIJUM na 100 g
Čia seme
Kalcijum 631 mg magnezijum 335 mg
Lan
Kalcijum 255 mg Magnezijum 392 mg
Stavka u kojoj prednjači čija seme je količina kalcijuma. Lan sadrži nešto više magnezijuma.
5. Čia semenke sadrže proteine. Tačno, ali manje nego lan.
PROTEINI 100 g
Čia seme 16 g
Lan 18 g
6. Stvaraju osećaj sitosti. Lan takođe, opet zbog vlakana, a rekoh da ih sadrži sasvim dovoljno.
8. Ne sadrže gluten. Ne sadrži ni lan kao ni ostale semenke jer gluten sadrže samo određene vrste žitarica.
9. Ne sadrže holesterol. Naravno, jer ga ne sadrži nijedna namirnica billjnog porekla.
10. Mogu zameniti jaje u receptima. Baš kao i lan. Kašičica čia semena pomešana sa tri kašike vode menja jedno jaje. U slučaju lana koristi se jedna kašika semena i tri kašike vode. I jedno i drugo seme treba ostaviti u vodi dok ne pusti sluz.
11. Daju trenutno energiju. Moguće.
I šta da vam kažem na kraju, ako volite egzotiku i možete to sebi da priuštite - o.k, koristite čia seme. U suprotnom ne brinite, imate sasvim odgovarajuću zamenu po povoljnoj ceni.
Izvor: zdravahrana.com