Čišćenje organizma se obično preporučuje početkom proleća, ali s obzirom da je iza nas period praznika dobro će mu doći jedna lagana detoksikacija. Izdvojte makar jedan dan u nedelji u kom ćete izbaciti sve proizvode životinjskog porekla a umesto njih koristite što više svežeg povrća i voća. U toku procesa detoksikacije organizmu je neophodno obezbediti i dovoljan unos tečnosti. Voda je uvek dobar izbor, ali veliku pomoć u toku procesa čišćenja predstavljaju i biljni čajevi. Zajedničko svojstvo svih čajeva za detoksikaciju je da stimulišu rad jetre i bubrega i podstiču razmenu materija. Da biste izvukli najveću korist veoma je važna pravilna priprema. Sledi predlog nekoliko najboljih čajeva za detoksikaciju kao i njihova pravilna priprema.
Kopriva
Čaj poznat po svojstvu da čisti krv. Odličan diuretik koji podstiče rad bubrega.
Priprema: Jednu kafenu kašičicu sušenog lista preliti sa 250 ml vrele vode. Ostaviti da odstoji 5 minuta pa procediti.
Maslačak
Jedan od najboljih biljnih čajeva za čišćenje organizma od nagomilanih toksina. Stimuliše rad organa za varenje i mokrenje, posebno jetre i bubrega. Lekovita svojstva poseduju i koren i list. Koren se upotrebljava za poboljšanje funkcije jetre i žuči dok list ima diuretička svojstva. Možete ih koristiti naizmenično.
Priprema čaja od korena maslačka: Dve ravne supene kašike usitnjenog korena maslačka kuvajte u 300 ml vode. Sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno 10 minuta. Procedite i pijte 2-3 puta na dan 20-30 minuta pre jela, uvek sveže pripremljen.
Čaj od lista maslačka se priprema na isti način kao čaj od koprive.
Čičak
Ova korovska biljka ima brojna lekovita svojstva a posebno se ističe po svom pozitivnom uticaju na jetru. Čičak pospešuje lučenje žuči, čisti i regeneriše jetru. Čaj se priprema na isti način kao i čaj od korena maslačka.
Zeleni čaj
Bogat je antioksidansima, poseduje diuretička svojstva, ubrzava metabolizam.
Priprema čaja: Zagrejati vodu na 70-80 stepeni pa preliti kafenu kašičicu čaja. Ostaviti da stoji 3 minuta a zatim procediti.
Djumbir
Čaj od đumbira ima blagotvorno dejstvo na ceo organizam. On podstiče metabolizam, olakšava probavu, ubrzava cirkulaciju, podstiče znojenje i izbacivanje toksina putem kože. Može se piti topao i hladan.
Način pripreme: Koren đumbira oljuštite i izrendajte. Kašičicu rendanog đumbira prelijte sa 2 dl vode i ostavite da odstoji poklopljeno 5 minuta. Može se piti i topao i hladan.