Užurbana jutra ne ostavljaju previše vremena za pripremu doručka. Upravo iz ovog razloga mnogi se odlučuju da dan započnu sa pahuljicama. Sa jogurtom, mlekom ili vodom uz dodatak semenki, orašastog, suvog ili svežeg voća, ovo je obrok koji se brzo i jednostavno priprema. U prodaji se može naći više vrsta pahuljica ali izgleda da su ovsene ipak najomiljenije. Ono što u zdravstvenom smislu izdvaja ovsene od pahuljica ostalih žitarica je veća količina rastvorljivih biljnih vlakana. Ova vlakna poznata kao beta glukani imaju pozitivan efekat na smanjenje nivoa triglicerida i lošeg LDL holesterola u krvi a utiču i na regulaciju šećera. Osim toga deluju i kao prebiotici, odnosno kao hrana za dobre bakterije koje se nalaze u crevima.
Kako vam ne bi dosadio uvek isti način pripreme eksperimentišite tako što ćete jutarnjim kašama dodavati različite sastojke. Sledi nekoliko predloga na koje sve načine možete koristiti pahuljice. U svakom slučaju, imaju vrlo široku primenu i zato bi bilo dobro da ih uvek imate u kuhinji.
Zgušnjavanje jela
Dodajte 1-2 supene kašike ovsenih pahuljica u jelo tokom kuvanja (čorbe, variva). Jelo će biti voluminoznije, povećaće se sadržaj biljnih vlakana u jelu a samim tim bićete i sitiji. Veća količina vlakana biće od koristi posebno osobama sa povišenim holesterolom, dijabetičarima i onima sa povećanom telesnom masom.
Filovi i nadevi
Stavite par kašika u fil za punjenje paprika, sarmi, musaka.
Palačinke
Od običnog testa napravite nešto drugačije i ineresantnije tako što ćete dodati 2-3 kašike pahuljica.
Pljeskavice ili kroketi.
Ovsene pahuljice možete koristiti za pripremu pljeskavica i kroketa bilo da ih pravite sa mesom ili spremate vegeterijansku verziju.
Umesto prezli
Pahuljice odlično zamenjuju prezle i mogu se koristiti u svim jelima gde se inače koriste prezle. Pahuljice je za ovu svrhu potrebno samleti, a zatim se meso ili povrće može uvaljati na uobičajeni način.
Pahuljice možete posuti po salati. U ovom slučaju prethodno ih malo prepecite na suvom tiganju kako bi bile hrskavije i kako bi imale intenzivniji ukus.
Ako niste ljubitelj ,,zrnevlja” i volite jači doručak ubacite koju kašiku pahuljica u kajganu ili omlet.
Priprema hleba, peciva, keksa i poslastica.
U zavisnosti od toga šta pripremate pahuljice se za ovu svrhu mogu koristiti cele ili samlevene. Ako vam je potrebno brašno onda pahuljice sameljite. U svakom slučaju sa ovsenim pahuljicama uz dodatak još samo par sastojaka možete dobiti brzu i ukusnu poslasticu. Link - gnezdašca od ovsenih pahuljica
Domaća kaša
Umesto kupovnih kaša sameljite pahuljice i napravite svoju domaću. Domaća verzija je uvek bolja jer znate šta stavljate. Ako volite slatku kašu stavite malu količinu nekog od zdravijih zaslađivače kao što su stevija, med, agavin sirup, kokosov ili tršani šećer. Kako biste nutritivno i energetski pojačali obrok dodajte u kašu kašičicu taana ili nekog drugog putera od semenki ili kašičicu kokosovog ulja.
Supe i čorbe
Umesto uobičajenih dodataka od testa dodajte par kašika pahuljica i povećajte sadržaj vlakana. Manje ćete jesti preostali deo obroka.
Biljno mleko
Od ovsenih pahuljica možete napraviti izvrsno mleko. Neutralnog je ukusa pa mu se mogu dodavati različiti dodaci. Ovo mleko možete koristiti ukoliko iz zdravstvenih ili nekih drugih razloga ne koristite mleko životinja. Ujedno ovo je najjeftinija verzija biljnog mleka. Recept za pripremu pogledajte ovde.
Za negu
Sluz iz ovsenih pahuljica odnosno beta glukani i lipidi koji se u njima nalaze imaju protivupalna svojstva te smanjuju simptome svraba i iritacije na koži. U slučaju da imate dermatitis ili neki drugi problem sa kožom koji dovodi do ovih neprijatnih simptoma možete primeniti kupku sa ovsenim pahuljicama. Dovoljno je da 1-2 šake pahuljica stavite u gazu, zavežete, pa zavežljaj stavite u vodu. Sačekajte da se pahuljice natope a zatim ih dobro iscedite. Oslobodiće se mleko koje ima blagotvorno dejstvo na kožu. Izvrsne su i maske za lice koje se u zavisnosti od tipa kože mogu pripremati sa mlekom, jogurtom, medom, kurkumom... Ujedno ćete dobiti i nežni piling koji neće iziritirati kožu. Maska od ovsenih pahuljica prija svim tipovima kože a posebno se preporučuje za suvu. Vrlo jednostavno možete napraviti i mleko za čišćenje lica. Stavite jednu šolju ovsenih pahuljia u 4 šolje destilovane vode. Ostavite da odstoji preko noći. Ujutro smesu izmiksajte štapnim mkserom a zatim dobro procedite kroz dvostruku gazu. Stavite u staklenu flašu i čuvajte u frižideru. Ujutro i uveče nanesite mleko na vatu i nežno očistite kožu. Mleko se može koristiti 5-6 dana.