Ukusne su, slatke i sočne. Nekada su se iznosile pred goste kao slatko, a danas se uglavnom nađu u džemu ili knedlama. Zbog velike ponude različitog voća čini se da je šljiva danas pomalo zapostavljena. Ova domaća voćka skromnog izgleda krije u sebi pravu malu riznicu hranljivih sastojaka. S obzirom na to da su suve dostupne tokom cele godine, trebalo bi iskoristiti sezonu svežih šljiva.
U sto grama svežih šljiva nalazi se 46 kcal. U zavisnosti od sorte šljive sadrže i različite količine hranljivih sastojaka. Izvor su kalcijuma, kalijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa, bakara, vitamina A, beta karotena, vitamina B kompleksa, i vitamina C i K. Modra boja šljive potiče od plavo crvenih pigmenata antocijana koji su poznati kao dobri antioksidansi odnosno borci protiv slobodnih radikala. Interesantno je da se prema ORAC-u (Oxygen Radical Absorbance Capacity) koji predstavlja jedinicu za merenje vrednosti antioksidanasa u hrani šljive nalaze gotovo na samom vrhu liste namirnica. Pored vitamina A i beta karotena koji su između ostalog važni i za zdravlje očiju, šljive sadrže lutein i zeaksantin biljne pigmente koji se povezuju sa smanjenjem rizika od degeneracije žute mrlje i katarakte. Šljive su bogate sorbitolom, šećernim alkoholom pa otuda i laksativno svojstvo šljiva. Sorbitol sadrže kako suve tako i sveže šljive s tim da suve sadrže koncentrovan sorbitol i vlakna te imaju izraženije laksativno dejstvo. S druge strane, sveže šljive imaju znatno veću količinu vitamina C u odnosu na suve. Sto grama sveže šljive sadrži 9,5 mg vitamina C, a suve svega 0,6 mg.
Dijabetičari bi trebali da izbegavaju suve šljive dok sveže mogu uzimati u ograničenim količinama vodeći računa da nisu prezrele jer se zrenjem povećava količina šećera.
Prilikom kupovine treba obratiti pažnju i birati zrele ali čvrste i neoštećene plodove. Čuvaju se u frižideru do tri dana. Treba ih držati odvojene u papirnoj kesi jer sadrže etilen koji ubrzava zrenje ostalog voća i povrća. Preporučljivo je da se nakon vađenja iz frižidera ostave da malo odstoje na sobnoj temperaturi kako bi njihova sočnost i slast došli do izražaja.
Poput suvih šljiva i sveže se mogu dodavati u jogurt kao sastavni deo muslija a lepo se uklapaju sa ostalim voćem u sokovima i smutijima. Iako je šljive najbolje koristiti u svežem stanju odlične su i za pripremu raznih poslastica i kolača.
Domaći džem od šljiva je jedan od omiljenih te ga i danas neke vredne domaćice pripremaju za zimu. Jedan od načina na koji se mogu sačuvati za zimu je i zamrzavanje. Postupak je vrlo jednostavan. Šljive se operu, prepolove i izvadi im se koštica. Nakon toga polutke se ređaju na poslužavnik tako da unutrašnja strana šljive bude okrenuta na gore. Ovako pripremljene šljive se stave u zamrzivač. Kada se zamrznu stave se u plastične kese i vrate u zamrzivač. Ukoliko na ovaj način sačuvate šljive moći ćete da i tokom zimskih meseci uživate u njihovoj slasti. A dok zima ne stigne dajte šansu šljivi i iskoristite ih u sezoni.
Evo predloga kako da napravite jednostavan, brz i lagan osveđavajući letnji desert.
Tart sa šljivama
Sastojci za testo:
150 g integralnog pšeničnog brašna
50 g ražanog brašna
50 ml maslinovog ulja
1 dl hladne vode
na vrh kašićice sode bikarbone ili praška za pecivo
prstohvat himalajske soli
Sastojci za nadev:
400 g čvrstih šljiva
cimet
kašika ruma
za posipanje
2 kašike mevenih oraha (badema, lešnika)
Priprema podloge: Pomešajte suve sastojke a zatim dodajte ulje. Postepeno dodajte vodu uz neprekidno mešenje kako bi se formiralo testo. Testo stavite u kalup za tart ili odgovarajuću posudu prečnika oko 26 cm. Ukoliko nemate kalup posudu obložite papirom za pečenje. Izbockajte testo viljuškom i stavite u frižider 30 minuta. Za to vreme pripremite nadev: Operite i očistite šljive od koštica a zatim ih isecite na kolutove. Šljive pospite sa dve kašike kokosovog šećera, cimetom i rumom. Nakon 30 minuta izvadite testo i poređajte šljive u krug. Prelite ih sa 1-2 kašike soka koji su pustile šljive i pospite sa još jednom kašikom kokosovog šećera. Stavite u zagrejanu rernu da se peče. Prohlađen tart pospite mlevenim orasima.
Savršena kobinacija šljiva i zavodljivog ukusa kokosovog šećera uz diskretan šarm ruma. Uživajte!