Špagete, makaroni, taljatele...Testenina spada u onu vrstu hrane koju gotovo svi vole. Omiljena je širom sveta. Evo nekoliko razloga zbog kojih je ona toliko popularna, plus recept za špagete sa sosom od bundeve. (Piše: Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista)
Jednostavna priprema. Toliko jednostavna da je testenina obično prvo jelo koje spremaju početnici u kuvanju.
Brzo se priprema. Ponekad je potrebno manje od pola sata za pripremu. Idealan obrok kada ste gladni a u stisci ste sa vremenom.
Lako se kombinuje sa ostalim namirnicama. Postoji gotovo neograničen broj kombinacija, dovoljno da vam nikada ne dosadi.
Ekonomična je. Obrok od testenine se može pripremiti za vrlo malo novca. Bez nekih posebnih izdataka možete je spremiti od svega što vam se nađe u frižideru. Čak i ako je izbor namirnica toliko skroman, možete napraviti tzv. „aglio e olio” pastu za koju su vam potrebna svega dva sastojka - beli luk i maslinovo ulje. Njih verovatno uvek imate u kuhinji.
Neosporno je da je testenina omiljena, ali možda se pitate koliko je i zdrava. Treba li testeninu isključiti iz ishrane i prilepiti joj etiketu nepoželjne hrane? Najkraći odgovor bi glasio ne, ALI samo pod uslovom ako se pridržavate nekih pravila:
Koristite testeninu od integralnog brašna. Na ovaj način obezbeđujete veću količinu biljnih vlakana i duži osećaj sitosti.
Obratite pažnju na veličinu porcije. U zavisnosti od uzrasta i fizičke aktivnosti preporučena količina iznosi 60g-80 g nekuvane testenine, odnosno 1-1 1/2 šolja (250 ml) kuvane testenine.
Prilikom kuvanja testenine vodite računa da je ne prekuvate. Italijani bi rekli „al dente” što znači da treba da bude čvrsta pod zubima. Takva testenina se sporije vari i ima niži glikemijski indeks.
Da biste obezbedili dugotrajniju sitost dodajte testenini i neki protein. To može biti tofu sir, mahunarke (grašak, pasulj, sočivo, naut).
Neka na tanjiru bude što više boja. Kombinujte testeninu sa povrćem različitih boja - paprika, brokoli, paradajz, bundeva, tikvice...
Koristite kvalitetno hladno ceđeno maslinovo ulje.
Izbegavajte testeninu u večernjim satima posebno ako imate problem sa viškom kilograma.
Ja sam ljubitelj testenine i volim da je pripremam na različite načine. Sa zakašnjenjem naleteh na podatak da je 25. oktobar svetski dan paste. Nisam znala, pa ga nisam obeležila tog datuma već nekoliko dana kasnije. Spremila sam pastu sa namirnicom koja predstavlja simbol jeseni. Evo jednostavnog jesenjeg recepta sa bundevom u glavnoj ulozi.
Špagete u sosu od bundeve
120 g integralnih špageta
250 g bundeve
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica sušena žalfije
himalajska so, biber
parmezan ili rendani tofu sir
rukola
po želji pečeni susam
Bundevu isecite na kockice i skuvajte. Crni i beli luk iseckajte i prodinstajte zajedno sa žalfijom. Kuvanoj bundevi dodajte luk i izmiksajte sve zajedno štapnim mikserom. Začinite po ukusu. Skuvajte špagete prema uputstvu na pakovanju.Po potrebi u sos dodajte 1-2 kašike vode u kojoj su se kuvale špagete. Pomešajte sos sa špagetama i još 1-2 minuta ostavite na šporetu da se sastojci povežu. Pospite sirom i pečenim susamom a odozgo stavite rukolu.
Pripremajte hranu na zdraviji način i nećete morati ničega da se odričete.
Izvor: zdravahrana.com