Skoro svi ih vole. Brzo i lako se pripremaju. Mogu biti u slanoj ili slatkoj varijanti. Pogodni za doručak ili užinu, a ponekad zašto da ne i za večeru. Topli ili hladni, kao desert ili samostalni obrok. Odlično se slažu uz kafu, šolju čaja ili mleka. Prilagođavaju se svačijem ukusu. Obični ili sa dekoracijom. Poslastica sa gotovo bezbroj varijacija. Idealni za iznenadne goste. Reč je naravno o mafinima. Da biste ih pripremili neophodan vam je odgovarajući kalup, a sve ostalo je stvar vaše mašte i ukusa. Radi lakšeg vađenja iz kalupa dobro bi bilo da ih stavljate u papirne korpice, ali ako ih nemate obavezno podmažite kalup. Nemojte puniti modlice do vrha već negde 2/3 jer će mafini prilikom pečenja narasti. Otprilike to bi bilo sve što bi trebalo znati o njihovoj pripremi. Sada vam samo preostaje da se bacite na posao. Naš predlog za danas je jedna vege varijanta, dakle bez jaja i mleka. Fini i sočni sa neodoljivim spojem čokolade i kokosa.
Baunti mafini
Za 12 komada potrebno je:
180 g integralnog pšeničnog ili speltinog brašna
100 g organskog kokosovog šećera
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika jabukovog sirćeta
100 ml rastopljenog kokosovog ulja
200 ml hladne vode
100 g čokolade sa 70% kakaa
Pomešajte prvo suve a zatim mokre sastojke a zatim sve sjedinite. U smesu dodajte sitno naseckanu čokoladu pa sve lagano izmešajte. Stavite najpre korpice u kalup za mafine a zatim ih napunite i stavite u zagrejanu rernu da se peku na 180 stepeni.
Preliv:
220 ml kokosovog mleka (možete ga sami pripremiti)
2 kašike gustina
prstohvat morske soli
80 g organskog kokosovog šećera
80 g kokosovog brašna (ribani kokos)
kokosovo brašno za dekoraciju
Razmutite gustin u malo vode. Mleko zajedno sa šećerom zagrejte pa dodajte so i kokosovo brašno. Kada provri dodajte lagano rastopljeni gustin i i kuvajte na srednjoj vatri dok smesa ne počne da se zgušnjava. Na svaki mafin stavite po kašičicu ohlađenog preliva od kokosa. Po želji pospite svaki mafin sa malo kokosovog brašna.