Zlatni organski lan je sjajan izvor zdravih masti i posebnih biljnih vlakana koja veoma pozitivno deluju na organizam.
Laneno seme je nesumnjivo namirnica koja je više nego preporučljiva da se uvede u svakodnevnu ishranu. Lan je sjajan biljni izvor omega 3 masnih kiselina. Više istraživanja je ukazalo da omega 3 masne kiseline doprinose smanjenju upala u organizmu, a takođe veoma povoljno utiču na zdravlje kostiju, srca i mozga. Osim toga, masti daju osećaj sitosti, pa ako dodate kašiku lanenog semena u svoju jutarnju kašu ili smuti, bićete sitiji mnogo duže.
Lan je poseban na još jedan način. Samo jedna kašičica lana daje vam 20% preporučenog unosa biljnih vlakana. Pri tome lan sadrži posebna vlakna, tzv. lignane, za koje se zna da ispoljavaju antikancerogeni efekat.
Kada lan ostavite potopljen na primer preko noći u vodi, on nabubri, što će takođe doprineti osećaju sitisti kad ga pojedete. Osim toga, potopljeni lan postaje sluzav, i u kombinaciji sa vlaknima koje sadrži, ima blagi laksativni efekat, što je takođe dobra stvar.
A za one koji poste ili ne konzumiraju jaja, dobra vest je što lan može poslužiti kao potpuno odgovarajuća zamena za jaje u kolačima, palačincima, pecivima i drugim jelima. Da biste dobili zamenu za jedno jaje, pomešajte kašiku samlevenog lana sa tri kašike vode. Nakon 10 minuta, lan će postati želatinozan, tako da će po konzistenciji podsećati na jaje i možete ga dalje koristiti u receptima isto kao što biste koristili jaje. Još jedna dobra stvar je što ovo “laneno jaje” ima upola manje kalorija odobičnog jajeta, tako da će namirnica koju pripremite sa lanom umesto sa jajetom imati u ukupnom zbiru manje kalorija.
Važna napomena
Da bi hranljive materija lana uopšte mogle da se iskoriste, neophodno je da se lan samelje. Seme lana ima veoma tvrdu opnu, pa ako samo dodate laneno seme kao deo bilo kog obroka, ono će naprosto proći kroz organe za varenje nesvareno. Laneno seme možete sami mleti ili možete kupiti već samleveno.