Post se smatra najstarijom metodom čišćenja organizma. Savremena medicina potvrđuje da je post delotvoran i da poboljšava zdravlje čitavog organizma. Tokom posta organizam se oslobađa štetnih materija, ubrzava se topljenje masnih nasalaga, podmlađuju se ćelije i tkiva, izoštrava se pamćenje. Da bi se osetilo blagotvorno dejstvo posta vrlo je važno da on bude pravilno sproveden jer u suprotnom može doći do narušavanja zdravlja. Neizbalansirana ishrana tokom perioda posta dovodi do porasta telesne mase, povećanog holesterola i triglicerida, anemije, pada imuniteta. Ovo se uglavnom događa zbog prevelike količine rafinisanih ugljenih hidrata koji se unose putem hleba, peciva, posnih kolača. Posebno su štetne trans masti koje su prisutne u pojedinim pekarskim proizvodima, biljnoj pavlaci, šlagu, biljnim sirevima. Kako bi se sve ovo izbeglo dobro je unapred osmisliti i planirati obroke. Važno je obezbediti dovoljnu količinu povrća, voća, kvalitetnih masti a onda sve to pretvoriti u ukusne i zdrave obroke. Potrebno je da se životinjski proteini zamene biljnim jer oni doprinose osećaju sitosti. Proteine životinjskog porekla najbolje zamenjuju mahunarke te bi bilo poželjno da se što češće nađu na jelovniku. Na ovaj način se sprečavaju napadi gladi koji dovode do prejedanja ili do neprekidnog grickanja između obroka. Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na doručak jer je on temelj dobrog zdravlja. Kvalitan doručak daje dovoljno energije za obavljanje svih aktivnosti koje nas čekaju tokom dana. Nažalost upravo ovaj obrok se najčešće preskače, a dodatan problem nastaje tokom posta jer je sužen izbor namirnica. Izbalansiran doručak bi trebalo da sadrži složene ugljene hidrate, belančevine i masti. To konkretno znači da u obroku budu zastupljene integralne žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, semenke, biljna ulja i povrće koje bi bilo najbolje koristiti u vidu sveže salate.
Zgodna varijanta za doručak su namazi jer se brzo i jednostavno pripremaju, mogu se pripremiti unapred, spremaju se od sezonskih namirnica. Idealni za užurbana jutra! Ukoliko ne stignete da doručkujete kod kuće možete ih poneti na posao. Dovoljno je da na putu do posla kupite jedan integralni hleb ili kiflu. Naravno, na tržištu postoje dobri namazi i paštete ali domaća varijanta vam pruža mogućnost za eksperimentisanje i prilagođavanje sostvenim potrebama i ukusu. Osim toga namazi u domaćoj radinosti su uvek jeftinija opcija. Sledi sedam predloga za sedam zdravih namaza.
Humus
100 g nauta
kašika taana
kašika hladnoceđenog maslinovog ulja
2 čena belog luka
limunov sok
himalajska so, biber, peršun
Naut potopite u vodu i ostavite preko noći. Skuvajte i procedite naut ali ostavitie malo vode od kuvanja. Stavite sastojke u odgovarajuću posudu i izmiksajte štapnim mikserom uz dodavanje vode po potrebi kako bi se sastojci lepo povezali. Na kraju dodajte iseckani peršun. Ovo je osnovni recept koji se može modifikovati dodavanjem tucane ljute paprike, pečene bundeve, pečene paprike.
Namaz od bundeve
100 g pirea od pečene bundeve
1-2 kašičice taana
1 kašika hladno ceđenog maslinovog ulja
2-3 čena belog luka
malo tucane ljute paprike
himalajska so, biber, peršun
malo limunovog soka
Ispecite bundevu i napravite pire. Beli luk sitno iseckajte i propržite zajedno sa paprikom na maslinovom ulju. Štapnim mikserom izmiksajte bundevu i taan, a zatim dodajte i prohlađen beli luk sa paprikom. Sve zajedno još malo izmiksajte. Dodajte so, biber i sitno naseckan peršunov list.
Pašteta od suncokreta
50 g sirovog suncokreta
kašika hladno ceđenog maslinovog ulja
1-2 suva paradajza (po želji)
2 čena belog luka (ili ¼ kašičice belog luka u prahu)
malo seckanog belog luka
morska ili himalajska so
malo tucane ljute ili slatke paprike
biber, ruzmarin
Suncokret potopite u vodu preko noći. Sutradan ujutro ocedite. Potopite sušeni paradajz 20 min. u toplu vodu. Sve sastojke dobro izmiksati štapnim mikserom dodajući po potrebi malo vode kako bi se dobila odgovarajuća konzistencija.
Namaz od suncokreta
50 g sirovog suncokreta
kašičica taana
kašika hladno ceđenog maslinovog ulja
1-2 kašike limunovog soka
1-2 čena belog luka
himalajska so
mirođija
Suncokret potopiti u vodu preko noći. Sutradan ujutro ocediti. Dodati taan, limunov sok, maslinovo ulje, seckani beli luk i so. Izmiksati štapnim mikserom. Po potrebi dodati malo vode. Umesto mirođije može se dodati ren.
Pašteta od oraha i maslina
50 g oraha
50 g maslina
kašika maslinovog ulja
čen belog luka
kašičica jabukovog sirćeta ili limunovog soka
himalajska so
bosiljak, ruzmarin
Orahe potopite u vodu preko noći. Sutradan ujutro ocedite. Maslinkama izvadite koštice. Stavitie u blender sve sastojke i izmiksajte. Ako nemate blender sameljite orahe, naseckajte masline i beli luk, a zatim izmiksajte štapnim mikserom.
Mediteranski namaz od tofu sira
100 g tofu sira
50 g zelenih maslina bez koštice
kašika hladno ceđenog maslinovog ulja
čen belog luka
kašičica senfa
malo limunovog soka
himalajska so, bosiljak
Stavite sve sastojke u blender i izmiksajte.
Pašteta od sočiva
100 g crvenog sočiva
kašika taana
2-3 čena belog luka
½ kašičice tucane ljute paprike
2 kašike maslinovog ulja
Skuvajte sočivo a zatim ocedite. Beli luk iseckajte i sa paprikom malo propržite na maslinovom ulju. Pomešajte sočivo, proprženi beli luk, taan, i izmiksajte štapnim mikserom.