Šta vam je najzgodnije da pojedete na brzinu za doručak? Kada kažem na brzinu, ne mislim na jelo s nogu i gutanje hrane, već nešto što je unapred pripremljeno ili nešto što ne oduzima mnogo vremena za pripremu. Da li vam se ponekad desi da nemate ništa skuvano za ručak a gladni ste? U ovakvim situacijama najčešče se nešto namaže na hleb ili se napravi sendvič. Ali šta namazati ako ne koristimo klasične paštete, majoneze i slične namaze? Oni koji koriste suhomesnate proizvode tipa parizera, salama, viršli i navedene namaze uvek imaju “keca u rukavu” pa se začas snađu. Na sreću, danas na tržištu postoji alternativa u vidu zdravijih namaza i pašteta. Ali čak i da ste najveći ljubitelj istih, vremenom će vam verovatno dosaditi. A sa nekima od njih ne treba ni preterivati, pa je dobro povremeno napraviti pauzu. Ovoga puta neću mnogo dužiti, već prelazim odmah na stvar i predstavljam mojih top pet namaza za ovo leto (ali i za jesen!).
Preporuka je da se koriste sezonske namirnice, a pošto je sezona plavog patlidžana i paprike iskoristila sam ih za pravljenje nekoliko namaza.
Prvi je poznati baba ganuš koji se priprema od plavog patlidžana. Postoji više verzija a ja ga pripremam na sledeći način:
Potrebno vam je:
1 plavi patlidžan srednje veličine
2 kašike taana
2-3 čena belog luka
kašika maslinovog ulja
2 kašike limunovog soka (ili jabukovog sirćeta)
peršunov list
morska ili himalajska so
biber
Ispecite plavi patlidžan u ljusci. Prohlađen patlidžan oljuštite i izmiksajte sa ostalim sastojcima.
Drugi namaz je takođe od plavog patlidžana, ali se po ukusu potpuno razlikuje od prethodnog. Osnovni sastojak koji čini razliku je kozji sir. Tu je i beli biber koji daje posebnu aromu i fantastični ruzmarin koji spada u jedan od mojih omiljenih začina.
Namaz od plavog patlidžana sa kozjim sirom
1 plavi patlidžan srednje veličine
50 g kozjeg sira
2 kašike maslinovog ulja
ruzmarin
beli biber
Ispecite plavi patlidžan u ljusci. Oljuštite i izmiksajte sa ostalim sastojcima.
Treći namaz je još jedna varijacija na temu plavog patlidžana. Priprema se na isti način, samo što se postojećim sastojcima doda 30 g mlevenih oraha. U ovom slučaju možete izostaviti maslinovo ulje.
Jedno od mojih omiljenih povrća je paprika. Volim je u svim oblicima i pripremljenu na 1000 načina. Zato glavnu ulogu u četvrtom namazu ima paprika.
Namaz od paprike
100 g mlađeg kozjeg sira
2-3 crvene pečene paprike
2 kašike maslinovog ulja
čen belog luka
listići svežeg bosiljka
biber
morska ili himalajska so
Pečenu papriku oljuštite, očistite od semenki, iseckajte i pomešajte sa ostalim sastojcima. Sve sastojke izmiksajte. Ukoliko ostavite pečene paprike u zamrzivač namaz možete pripremati i tokom zime.
I na kraju jedna pašteta na koju sam se ,,navukla“ i koju sam jedno vreme redovno pravila, pa sada malo pauziram.
Pašteta od suncokreta
50 g sirovog suncokreta
kašika maslinovog ulja
3-4 suva paradajza
2 čena belog luka (ili ¼ kašičice belog luka u prahu)
morska ili himalajska so
malo tucane ljute papričice (po želji)
Suncokret potopite u vodu preko noći. Sutradan ujutro ocedite. Potopiti sušeni paradajz 20 min u vodi. Sve sastojke dobro izmiksati dodajući po potrebi malo vode kako bi se dobila odgovarajuća konzistencija. Ovaj namaz možete pripremati tokom cele godine.
Svi namazi se vrlo brzo i jednostavno pripremaju a mogu stajati u frižideru 2-3 dana. Mažite ih na svež ili tostirani integralni hleb. Sve namaze osim paštete od suncokreta možete pripremiti uveče kako biste imali ukusan doručak koji čak možete poneti i na posao. Paštetu pripremite ujutro. Dovoljno je da ustanete 15-ak minuta ranije kako biste obavili posao.
Prijatno!
Izvor: zdravahrana.com