Ovo je zasićujući ali zdrav desert, koji po ovim vrućinama lako može da zameni čitav obrok - doručak ili ručak, a ne mora da se peče. Potrebno je: 2 velike jabuke, 2/3 šolje krem sira, 1/3 šolje grčkog jogurta...
... 1/4 kašičice cimeta, 3 kašike kokosovog šećera, 4 sveže urme, 1/2 šolje oraha (oko 18 polutki), malo morske soli.
Priprema
Jabuke presecite, ogulite koru i izvadite semenke, pa iseckajte na kockice. Naspite ih u lonac srednje veličine, dodajte kašičicu kokosovog šećera, so i cimet, prekrijte i krčkajte na srednjoj vatri dok jabuke ne počnu da vriju. Smanjite temperaturu i nastavite da krčkate dok jabuke ne omekšaju, oko 30 minuta. (Pazite da ne preterate sa kuvanjem, da ne bi napravili sos od jabuka.) Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Dok se jabuke kuvaju, u srednjoj činiji pomešajte krem sir, jogurt i ostatak kokosovog šećera. Umutite štapnim mikserom dok se sav šećer ne rastvori i dok ne dobijete glatku masu, oko 2 minuta. Ostavite u frižider da se ohladi.
Ubacite urme u mikser i prtisnite sasvim kratko prekidač da dobijete sitne parčiće. Dodajte orahe i meljite dva-tri puta na mahove dok se mrvice oraha ne pomešaju sa urmama.
U čaše rasporedite ravnomerno mešavinu urme i oraha, preko krem sir, a odozgo kuvane jabuke. Pospite ostatkom oraha i sa još malo cimeta, pa ostavite da se ohladi u frižider pre nego što poslužite.
Izvor: zdravahrana.com